שיטת פלדנקרייז

על שיטת פלדנקרייז

"להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי, את הקשה לקל, ואת הנוח לנעים". הציטוט המפורסם הזה של ד"ר משה פלדנקרייז, מייסד שיטת פלדנקרייז, אומר יותר מכל מהי מטרתה של שיטת פלדנקרייז: היכולת ללמד את הגוף לנוע כפי שהוא נועד לנוע – בחופשיות, ללא כאבים, בגמישות ובהנאה – בכל גיל ובכל שלב בחיים.
איך בדיוק? מתוך חיבור אמיתי בין הגוף והנפש, ובין התנועה לתודעה.

שיטת פלדנקרייז היא שיטת רפואה ידועה, שמקורה בארץ. ממציא השיטה, ד"ר משה פלדנקרייז, היה מדען בתחום הפיסיקה והחשמל, ומומחה לג'ודו. לאחר פציעה בברכיו שהגבילה את תנועתו, הוצע לו לעבור ניתוח אך הוא סירב ובמקום זאת פתח במסע עצמי של ריפוי. חיבור שני התחומים, הפיזיקה והג'ודו, סייעו לו לחקור את אופן הפעולה ואת דרכי הלמידה של הגוף, של המוח ושל מערכת העצבים שלנו.

את מסעו החל ד"ר משה פלדנקרייז בלימוד ג'ודו ביפן, הוא למד והשתלם בשיטות ריפוי ידועות כמו שיטת אלכסנדר, שיטת פאולה, טרייגר, אידה רולף,  גורדייף ואחרים. אינטגרציה בין עקרונות השיטות השונות ובין הידע המדעי פיזיקלי שלו סייעה לו לפתח את שיטת פלדנקרייז, המאפשרת להכיר ולשכלל את היכולות של הגוף. במשך כמה עשורים פיתח את שיטתו  כתב ספרים, טיפח דור של מורים וזכה להכרה בינלאומית.

בזכות גילוייו הצליח משה פלדנקרייז לחיות את חייו עם פציעה בברך בלי להזדקק לניתוחים שהוצעו לו, ללא כאבים והגבלה. לאחר שמצא את הדרך לסייע לעצמו החל לעשות שימוש בידע שרכש בכדי לעזור לאחרים.

מדוע יש אנשים גמישים, יציבים, שנעים באופן חלק וזורם, ואילו אחרים מתקשים לבצע תנועות פשוטות וסובלים מכאבים אפילו בגיל צעיר? התשובה, על פי שיטת פלנדקרייז, קשורה להרגלים שלנו, לאופן שבו אנחנו נעים ומבצעים פעולות.

ד"ר פלדנקרייז גילה שכמעט כולנו נעים על פי אותם הרגלים תנועתיים שרכשנו במשך השנים. חלק מהתנועה המורגלת הזאת היא הרמונית ומועילה, אבל חלק אחר מההרגלים התנועתיים שלנו הוא משובש, ועם הזמן גורם לשחיקה גופנית, מוגבלות וכאבים.

שיטת פלדנקרייז היא דרך עדינה וייחודית ללמוד ולהכיר את עצמנו דרך מפגש עם דפוסי התנועה שלנו, שחלקם אינם מודעים, ולפרק את אלו שגורמים לנו כאב ונזק. באמצעות התנועה בשיעורים שמלווה בהקשבה ותשומת הלב לתחושות השונות העולות מגופנו, אנו יוצרים מעין שיחה עם המוח  ומערכת העצבים ומאפשרים לעצמנו לצאת מן הטייס האוטומטי שעל פיו מונחות רבות מתנועותינו. המוח שלנו הוא גמיש ובעל פוטנציאל אדיר ללמידה חדשה, ולכן עם החזרת השליטה לעצמנו מתאפשרת בחירה בתנועות חדשות המיטיבות עמנו ומסייעות לנו לנוע באופן חופשי, הרמוני וזורם, כפי שנועדנו מטבע בריאתנו.

בזכות הקשר בין גוף ונפש, שינוי ההרגלים התנועתיים מסייע לפרק חסימות רגשיות והרגלים נפשיים ישנים, ולצאת אל חופש ותנועה זורמת גם במובן הרגשי.

משה פלדנקרייז מבצע הדגמה
משה פלדנקרייז מבצע הדגמה

כיצד לומדים את שיטת פלדנקרייז?

שיטת פלדנקרייז נלמדת בשתי צורות עיקריות:

שיעורים קבוצתיים –

מתקיימים לרוב בשכיבה ובישיבה על מזרנים, כשהתלמידים מונחים באופן מילולי לביצוע תנועות, תוך הפניית המודעות לאופן שבו מגיב הגוף. השיעורים משכללים ומרחיבים את יכולת התנועה חסרת המאמץ וכאב.
-שעורים קבוצתיים בסטודיו

שיעורים/ טיפולים אישיים –

הטיפול האישי מותאם לאדם, לצרכיו ולבעיות מהן הוא סובל ומתבצע לרוב על מיטת הטיפולים. המורה מניע את האדם המטופל באמצעות מגע ידיו העדין, תוך התאמת תנועותיו לתגובות העולות מהגוף.

השיעור/טיפול מכוון להגביר את המודעות והרגישות של התלמיד לגופו, לסייע לו בהדרגה להרחיב את טווח תנועת המפרקים ולשכלל את כלל הארגון התנועתי באמצעות שיתוף כל הגוף  בתנועה. מתוך התהליך רוכש התלמיד אפשרויות תנועה משופרות ביום יום שלו.  –– שעורים אישיים בסטודיו

למה לי פלדנקרייז?

כמה מהיתרונות של שיטת פלדנקרייז

  1. "דע את מה שאתה עושה, כדי שתוכל לעשות מה שאתה רוצה" – 
    השילוב של תנועה, מודעות והקשבה, מאפשר יציאה מתבניות תנועה מזיקות ורכישת שליטה בתנועה חדשה ומשוחררת.

  1. "סוף מעשה במחשבה תחילה" – 
    לפני שפועלים מתכננים, מתארגנים, מקשיבים. שיטה חכמה החוסכת מאמץ מיותר.

  1. " תנועה היא חיים, החיים הם תהליך. שפר את איכותו של התהליך ותשפר את איכות החיים" – 
    מניחים להישגים, תוצאות, אמביציות… לאגו… התהליך הוא העיקר והתוצאות כבר תגענה.

  1. "להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי, את האפשרי לקשה, את הקשה לקל ואת הקל לנוח ונעים" – 
    כל האיכויות קיימות והן יכולות להתגלות ולשנות חיים. ולראייה, דר' פלדנקרייז הצליח להעמיד את בן גוריון על הראש בהיותו בן 80.

  1. "ההגדרה הראשונית שלי לאדם בריא היא מישהו המסוגל לממש את חלומותיו הבלתי מוצהרים" – 
     שיטה עם אופק רחב לחלום ולממש את מה שעולה בדרך.

למי שיטת פלדנקרייז מתאימה?

בזכות עדינותה, שיטת פלדנקרייז יכולה להתאים לכל אחד – כולל תינוקות וקשישים, נשים הרות ואחרי לידה.
במיוחד יכולה השיטה לעזור בתחומים הבאים:

  • למשתקמים לאחר פציעה, מחלה, ניתוח או אירוע מוחי, בעיקר כאשר מרחב התנועה הוגבל בעקבותיהם. שיטת פלדנקרייז מסייעת בעדינות לשקם את האמון בגוף וביכולת התנועה.

  • לסובלים מכאבים כרוניים בשלד, במפרקים ובשרירים – במיוחד כאבי גב, כאבי רגליים, כאבי ברכיים, כאבי צוואר, כאבי כתפיים, כאבים באגן, וכן במצבים כמו פריצת דיסק, דלקת פרקים, פיברומיאלגיה. שיטת פלדנקרייז מציעה הקלה בכאב ושינוי הרגלים למניעה של חזרת הכאב.

  • לעובדים במקצועות המחייבים ישיבה או עמידה מרובה. במצבים אלה, תרגול שיטת פלדנקרייז יכול למנוע התפתחות כאבי גב, כאבי צוואר, כאבי ברכיים ועוד, ולהגביר את היעילות בעבודה.

  • לרקדנים ואתלטים המבקשים להרחיב את טווח ומגוון התנועה שלהם. שיטת פלדנקרייז עוזרת להגיע למגוון תנועתי חדש, ולתפקד תחת עומס פיזי ללא נזקים.

  • לילדים ותינוקות עם קשיים מוטוריים והתפתחותיים, וכן לילדים עם קשיי ארגון, קשיי קואורדינציה או קושי להתמקד.

  • לבעלי יציבה לקויה ולבעיות הנובעות ממנה: סקוליוזיס (עקמת), היפר-לורדוזיס, היפר-קיפוזיס, ועוד. שיטת פלדנקרייז עוזרת לתקן את היציבה ולהפחית את העומס על מערכת השרירים והשלד.

  • לאנשים המבקשים להגביר את המודעות לגוף או לנפש, ולקיים חיבור טוב יותר בין גוף ונפש. שיטת פלדנקרייז, כתרגול קבוע, יכולה להגביר את החיבור לעצמנו, לגופנו ולנפשנו.

  • לנשים הרות ואחרי לידה, שסוגי תנועה והתעמלות אחרים אגרסיביים מדי עבורן. שיטת פלדנקרייז היא דרך לשמור על הגוף, על החיוניות והערנות, ולהפחית כאבי גב, כאבי כתפיים ואף  כאבי רגליים.

  • לעזרה בבעיות הקשורות במערכת העצבים (ניוון שרירים, טרשת נפוצה, פרקינסון, שיתוק מוחין). שיטת פלדנקרייז מגבירה את המגוון התנועתי האפשרי ומלמדת תפקוד יעיל מחדש.

  • לקידום "אנטי-אייג'ינג": בתרגול קבוע, שיטת פלדנקרייז יכולה לשמור על גמישותו ותפקודו המיטבי של הגוף, ולדחות את המוגבלות וההתקשחות האופייניים להתבגרות.

  • לאנשים שמרבים לעבוד עם הראש ולא עם הגוף: לאלה, שיטת פלדנקרייז יכולה לעזור להכיר את הגוף ולהעניק תשומת לב לצרכיו, וכך למנוע הופעת כאבים ומחלות.

התקשרו עוד היום או השאירו הודעה ואחזור בשמחה

הגוף יכיר לכם תודה והנפש שלכם בעקבותיה!